Informacje prasowe


Gotowi na RODO

Media4U poszerza zakres usług dla e-commerce o pakiet usług konsultingowych i prawnych. Eksperci firmy pomogą przygotować się właścicielom e-sklepów do nowych przepisów o ochronie danych osobowych. Nowe prawo może być korzystne dla branży e-commerce, ale większość firm nadal nie wie na czym polega RODO.

W harmonogramie pracy na najbliższe tygodnie warto zaplanować czas na ocenę gotowości firmy do RODO. Pod tą nazwą kryje się unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych i ich przepływie. Zaczną one obowiązywać 25 maja 2018 roku i dotkną bezpośrednio branżę e-commerce. Przedsiębiorcy będą teraz musieli samodzielnie inwentaryzować miejsca i czynności związane z przetwarzaniem danych osobowych. Dodatkowo każda firma powinna przeprowadzić ocenę związanego z tym ryzyka i podjąć odpowiednie środki zapobiegawcze. Aktualnie nie istnieje więc żaden uniwersalny przepis na wdrożenie RODO, który będzie pasował do większości firm. Tymczasem polscy przedsiębiorcy nie mają świadomości nadchodzących zmian. A nawet jeśli o nich słyszeli to nie są w stanie samodzielnie spełnić unijnych wymagań. Według raportu Kantar Public przeprowadzonego dla Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych: „aż 72 proc. przedsiębiorstw nie sprawdziło nawet i nie wie, w jakim zakresie powinno przygotować się do RODO.”

W Polsce, dopiero pod koniec 2017r., pojawiły się oficjalne wytyczne GIODO dotyczące sugerowanych metod szacowania ryzyka. Jednocześnie warto pamiętać, że RODO daje państwom członkowskim możliwość nakładania na firmy kar o niespotykanej wcześniej wysokości. Na przykład za naruszenie warunków wyrażenia zgody na przetwarzanie danych (art. 7 RODO) grozi nawet 20 mln euro lub 4% globalnego obrotu firmy. Ponadto firma, która dokonała naruszenia ma obowiązek zgłoszenia tego faktu w ciągu 72 godzin.

Mimo odstraszających kar i zawiłości unijnych przepisów poprawne wdrożenie RODO może pozytywnie wpłynąć na handel elektroniczny. Zrozumiałe dla konsumenta i skuteczniejsze zabezpieczenie danych osobowych może znacząco zwiększyć zaufanie do zakupów online. Niewykluczone, że pozwoli to nawet przyciągnąć klientów, którzy dotychczas wybierali zakupy offline. Dlatego nie warto czekać na ostatni dzwonek i już teraz zadbać o odpowiednie rozwiązania.

Nowy pakiet usług Media4U to możliwość profesjonalnego wdrożenia nowych przepisów lub weryfikacji dotychczasowych przygotowań. Oferowane wsparcie dotyczy serwisów www, e-sklepów oraz firmowej dokumentacji.

Przygotowanie firmy do RODO

Kompleksowa oferta zakłada 4 etapowe przygotowanie firmy na wprowadzenie unijnych przepisów. W zależności od wielkości firmy i złożoności prowadzonych przez nią działań na każdy z etapów należy zaplanować po ok. 2-3 dni robocze. Zazwyczaj jednak wymagana jest większość ilość czasu, zwłaszcza podczas realizacji 1 etapu. Media4U może zrealizować usługę przygotowania do RODO od podstaw lub tylko we wskazanym przez zamawiającego zakresie np. wyłącznie Etap 3. Inwentaryzacja aktualnego stanu przygotowań jest jednak zawsze punktem obowiązkowym i koniecznym dla właściwego zrealizowania usługi.

4 etapy przygotowania firmy do RODO:

  1. Inwentaryzacja  zasobów firmy związanych z przetwarzaniem danych osobowych.
  2. Analiza ryzyka dla procesów związanych z przetwarzaniem danych osobowych.
  3. Przygotowanie dokumentów formalnych - polityk i rejestrów - związanych z przetwarzaniem danych osobowych.
  4. Wdrożenie uprzednio przygotowanych dokumentów w przedsiębiorstwie oraz przeprowadzenia szkoleń.

Na każdym z etapów zapewniamy:

  • Wiedzę - zespół ekspertów wyspecjalizowanych w e-commerce
  • Doświadczenie - w implementowaniu polskich i unijnych przepisów, w obszarze handlu elektronicznego
  • Bezpieczeństwo - autorskie procedury wdrażania RODO opracowane na podstawie wytycznych GIODO
  • Wsparcie – w przypadkach wykraczających poza zakres przygotowań do RODO lub innych wątpliwości zapewniamy możliwość indywidualnego kontaktu z ekspertem lub prawnikiem.

Otrzymają Państwo know-how i pomoc zapewniającą uporządkowanie przestrzeni prawnej, która narażona jest na bardzo dotkliwe kontrole. Powierzenie przygotowania przedsiębiorstwa do RODO zespołowi ekspertów Media4U to bezpieczne i wygodne rozwiązanie.

Zapraszamy do kontaktu w sprawie rezerwacji terminu spotkania i przygotowania indywidualnej oferty.

tel. +48 42 649 08 15
email:

Serwis wykorzystuje pliki cookies na zasadach określonych w "Polityce prywatności", w szczególności w celach statystycznych, promocyjnych oraz monitorowania ruchu. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na użycie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Potrzebujesz oferty?

Zostaw swoje dane, a my zadbamy o resztę.